Ljubezen je zelo pomembna za druge in za nas same. Zelo je pomembna, ker če imamo radi samega sebe, imamo radi druge. Če nimamo radi samega sebe, potem je težko ljubiti druge. To pomeni, da razumemo, kaj pomeni živeti smiselno, koristno življenje.

Ko imamo smiselno življenje, razumemo veliko več o ljubezni do samega sebe. Na primer, če živite koristno in smiselno življenje v tem življenju, potem poznate tudi živalsko, peklensko in ostala kraljestva, vseh šest kraljestev.

Pomembno je skrbeti za vaše zdravje; imeti pozitiven um in potem razumete veliko več o ljubezni in zakaj je pomembna. Razumete tudi, da je vzrok za dobro karmo.

Ko imate radi sebe, potem imate radi druge.

Obstaja več vrst ljubezni. Na primer: ljubezen do staršev, do bratrancev, ljubezen med možem in ženo, ljubezen med staršem in otrokom, ljubezen med jogijem in jogini, in ljubezen med Rigdzin in Rigmo.

Ljubezen je vedno uporabna in pomembno je uporabiti ljubezen na pristen način. Tako je na splošno. Za praktikante je ljubezen še posebej pomembna.

Na primer, praktikant Hinajane razmišlja o ljubezni in o osvoboditvi samega sebe.
Ljubezen praktikanta Mahajane je do čutečih bitij.
Za praktikante Tantrajane je ljubezen do naših energij, blagoslovov, prakse z družico, in ljubezen do pravilnega čistega pogleda.

Vsi imamo radi osvoboditev, ljubimo osvoboditev. Ko ljubite osvoboditev, potem delujete, razmišljate o ljubezni in prakticirate. Morate delovati, sicer gre samo za besede in to nima pomena.

Na primer, veliko herojev in slavnih ljudi imajo resnično radi druge in skrbijo za druge. To pomeni skrbeti za resnično ljubezen. To je kratko učenje o tem, kaj natanko ljubezen je. Je pomenljiva ljubezen. Obstajajo tudi negativni načini ljubezni. Na primer: ljubezen do kajenja, pijače, ljubezen do prepiranja, do ubijanja. To niso pozitivne ampak negativne stvari. Vendar pa ima pozitivna ljubezen, kot jo najdemo v Hinajani, Mahajani ali Tantrajani, dolgo življenje in širši pogled.

To je še posebej res za ljubezen v Mahamudri in za prakso z družico. Zelo pomembno je razumeti naša fizična, notranja in skrivna telesa in štiri razumevanja Mahamudre.

Notranja Ljubezen, Khenčen Lama