Guru joga
Guru joga je zelo zelo pomembna v praksi Tantre. Guru joga je še posebej zelo pomembna v predhodnih ali pripravljalnih praksah. Najprej je pomembno razumeti, da obstaja zunanja, notranja, skrivna in zelo skrivna Guru joga.
Zunanja Guru joga pomeni prenos, blagoslov, opolnomočenje in učenje. Ta prihajajo od vašega Guruja. Zelo je pomembno, da preverite Guruja ali učitelja, od katerega to prejemate: ali je dober, pristen, ali ne. Če je resničen mojster, potem je to dobro. Zelo pomembno je to preveriti in razumeti, ker ne gre za odločitev za kratek čas ampak za vaše celo življenje. Še posebej v sodobnem času obstajajo nori ljudje, ki pravijo: „Jaz sem Guru.“ ipd. Če obstajajo zunanji problemi, potem obstajajo tudi notranji problemi. Razumemo, če gre za resnično linijo (tradicijo); če je Guru, ki ste ga našli resničen mojster in pravi praktikant. Če najdete mojstra, ki je resničen praktikant, potem ga lahko poslušate, od njega prejmete opolnomočenja in ga spoštujete, ne glede na to, ali je bogat ali reven, in ne glede na to, ali ima veliko učencev ali ne.
Obstaja veliko tibetanskih linij in korenski mojster vseh teh linij je Guru Rinpoče, Padmasambhava. Resničen mojster bo posvečal blagoslove Guru Rinpočeja za svoje učence. Pomembno je, da ta Guru zelo dobro razume Darmo, da je praktikant in da ima čisto linijo. Če ima le-te, potem je to odlično. Nato imate lahko spoštovanje in s tem ni nič narobe. Če nimate spoštovanja, je to narobe.
Drugič, notranja Guru joga pomeni, da ima vaš um predanost in vero, to je notranji Buda. Spoštujete samega sebe in prakticirate Sedemvrstično molitev Guru Rinpočeju, vizualizirate in posvetite. Spominjate se Guru Rinpočeja, berete o njegovi zgodovini in ste čuječi, pozorni nanj pri vsem, kar počnete. Vedno razmišljate o njem. Spominjate se Guru Rinpočeja, imate do njega predanost in verjamete vanj. Razumete tudi, da je poseben na tem svetu, je drugi Buda. To je notranji um in je zelo koristen.  Po notranjem tibetanskem Zatočišču gremo po Zatočišče h Guruju. Nato k Budi, Darmi in Sangi. Če ne spoštujete Guruja, potem ne spoštujete Bude, Darme in Sange, ker gre za dolgo linijo od Guru Rinpočeja. Linija je stara skoraj 1000 let. V sebi to razumete in imate veliko spoštovanje.
Tretjič, pri notranji Guru jogi spoštujete zunanjega in notranjega Guruja; z zunanjimi aktivnostmi in blagoslovi telesa, govora in uma, z umom recitirate mantre, razmišljate o Guru Rinpočeju in posvečate, da bi vsa čuteča bitja dosegla veliko osvoboditev tako kot Guru Rinpoče.  Če ne razumete zunanje ali notranje joge, molite h Guru Rinpočeju. Včash močno molite, morda celo jokate. Potem ne razmišljajte o preteklosti ali prihodnosti, naš problem je, da smo v samsari, trpimo in smo nevedni. Guru Rinpoče bo pomagal. Obrnite se v svoj um in delajte meditacijo združitve (z Gurujem).  Pomembno je recitirati mantro Guru Rinpočeja, ker so vse mantre v njegovi mantri. Naredite 12 lakh (1,200,000) za temelj. Drugače je veliko religij in linij, in ne razumete. Greste na različna kraje, sem in tja. Izgubljate čas in preteče mnogo let. Če počnete to sedaj, potem je pomembno, da delate Guru jogo sedaj.
Na zunaj gre včasih za politiko ali posel. In takrat ljudje nimajo v sebi Guru Rinpočeja in Dzogčena. Ne razmišljajte o „mojem“ načinu ali o tem, da „moja“ linija počne to na tak način, ipd… Če ne bi bilo Guru Rinpočeja, ne bi bilo nobenih tradicij in linij. Zato ne mislim, da sem samo del Njingma tradicije, ampak Guru Rinpoče je korenina. Vsi ostali mojstri in linije imajo v sebi Guru Rinpočeja. Za primer, sonce osvetli vse. Obstajajo tudi luna in zvezde. Če imamo sonce, potem jasno vidimo. Če imamo samo svečo, vidimo le malo.  Ne gre za „mojo tradicijo ali linijo“. Obstaja en obraz: to je Guru Rinpoče. On je kot sonce. Vse tradicije in linije prihajajo od njega. To je pomembno.
Nato zelo skrivna Guru joga, to je meditacija Skrivne Rigpa Guru joge. Imate sadhano, besedilo in spoznate naravo vašega uma. To je veliki Guru Rinpoče. Najprej vizualizirajte Guru Rinpočeja. Drugič, recitirajte mantro. Tretjič, njegov um, Darmakaja, in vaš um se zlijeta. To je zelo pomembno. Nato posvetite za čuteča bitja.  To bo stoodstodni spremenilo vaš um in imeli boste sočutje. Imeli boste čustva, občutke in pomagali boste drugim, delovali boste za njih.
Spomnim se, ko sem bil otrok, star 2-3 leta, od takrat naprej izvajam meditacijo Guru Rinpočeja. Stoodstotno razumem njegovo zgodovino, njegovo naravo in koliko sočutja ima do tega sveta.  Zato sem vam razložil Guru Rinpočejev pogled, meditacijo in delovanje v pomoč čutečim bitjem.
Guru Rinpoče je dosegel mavrično telo. Vi sami lahko storite prav tako kot Guru Rinpoče.
Notranji Guru Rinpoče, Khenchen Lama