Tako kot pri vsaki drugi meditaciji, je zelo pomembna motivacija – je temeljna. Najprej začnite z motivacijo. V Jogi sanj je motivacija želja, da bi vsa čuteča bitja dosegla Osvoboditev sanjskega sijaja.
Drugič, ulezite se na desni bok tako kot Buda Šakjamuni ob Paranirvani. Vizualizirajte se kot  vaš jidam, in ležite tako, da imate svojo glavo na nogah Guru Rinpočeja. Na svoji srčni čakri vizualizirajte vaš jidam, Sarasvati ali Mandžušrija, majhne velikosti. Na vaši grleni čakri vizualizirajte Guru Rinpočeja, Pamasambhavo.
Nimate drugih misli. Imate samo eno željo, ki ima tri dele: da bi šli v Devačen, da bi razumeli svoja pretekla življenja in da bi meditirali v sanjah. Osredotočite se samo na to.
Recitirajte mantro  OM AH HUNG SHRI DRUM ali OM BUDDHA TSURU MA TSURU KEY SOHA. Recitirajte eno od teh manter kratek čas in posvetite.  Skupaj z vizualizacijo je to meditacija Joge sanj. Nato zaspite.
Zelo pomembno je, da se osredotočite na eno stvar, vašo željo. Ko to naredite, boste videli vaša pretekla, sedanje in prihodnja življenja. Vedeli boste, kdo ste. Obstajajo trije sadovi Joge sanj. Prvi je, da boste razumeli samsaro in to življenje. Drugi, razumeli boste tantro in Darmične stvari. Tretji, razumeli boste sij, čisto luč in osvoboditev uma.
To je kratko učenje in zajema vse.
Notranji sij, Khenchen Lama