Dragi prijatelji,

S tem pismom na kratko predstavljamo našo vizijo za postavitev tibetanskega budističnega samostana v Sloveniji, in vabimo vse, ki bi jih to zanimalo, da se nam pridružite in nam pomagate izpolniti ta cilj.

Vizija

Slovenija je čudovita dežela in ima izjemen potencial za materialni in tudi za duhovni razvoj. Verjamemo, da bi prisotnost budističnega samostana pomagala ljudem. Naučili bi se lahko čudovitih Budovih metod umirjanja uma in prebujanja svoje srčne narave. Bistvo Budovih naukov sta Sočutje in Modrost. Budizma ne zanimata politika in posel, ampak pravilno razumevanje vzrokov za naše trpljenje in za nezadovoljstvo v življenju, in kako te vzroke popolnoma odpraviti. Tibetanski budizem je še posebej bogat z metodami, ki nam lahko pri tem pomagajo.

Prepričani smo, da bi v Sloveniji lahko imeli tibetanski budistični samostan, kamor bi ljudje, ki jih to zanima, lahko prišli po pomoč in nasvete, kako živeti v skladu z Budovo modrostjo, se udeleževali učenj, skupinskih meditacij in drugih dogodkov. Učenja Bude se ne zaračunavajo, in so osnovana na prostovoljnih prispevkih.

Vizijo za takšen samostan v Sloveniji je imel sprva naš učitelj, N.E. Khenčen Lama Rinpoče, in sicer v začetku leta 2018.

Prošnja za pomoč

Prosimo vas za pomoč pri iskanju primernega zazidljivega zemljišča ali hiše na slovenskem podeželju, kjer bi lahko postavili pravi samostan v dobro čim večjega števila ljudi. Okolica bi morala biti mirna in potrebovali bi dovolj prostora za bivanje najmanj ene ali dveh oseb, in dovolj velik prostor za tempelj (vsaj eno veliko sobo). Zaželjeno je, da bi imeli prostor za širitev in za izgradnjo večjega templja.

Spremljamo nepremičninske oglase na spletu, in majhne hiške, ki si jih ogledujemo, se prodajajo za 35.000 € do 40.000 €. Vendar takšnega denarja zaenkrat preprosto nimamo.
Potrebovali bi sponzorja oz. donatorja, ki bi nam lahko takšno zemljišče ali hišo podaril ali prodal po simbolični ceni. Če slučajno imate takšno zemljišče ali hišo, in bi nam jo odstopili, ali če poznate koga, ki jo ima, prosimo posredujte našo prošnjo.

Če nam bi želeli pomagati finančno z donacijami, je takšna pomoč tudi zelo dobrodošla: (Swift BIC code: HDELSI22; IBAN: SI56 6100 0001 9744 891)

Samostan – kdo smo?

Po nasvetu našega učitelja smo junija 2018 uspešno registrirali Samostan Awam Gesar pri Ministrstvu za kulturo (Uradu za verske skupnosti), in pričeli z rednimi meditacijami in drugimi praksami v Ljubljani, kjer se dobivamo eden ali dva vikenda na mesec. Program je javen in osnovan na prostovoljnih prispevkih, kogar koli se zanima, je dobrodošel.

Sledimo predvsem učenjem in nasvetom našega učitelja, N.E. Khenčen Lame Rinpočeja, ki je priznan mojster tibetanskega budizma (tradicije Njingma), sledimo pa tudi nasvetom in učenjem N. S. Dalajlame in drugih velikih učiteljev.

V Sloveniji samostan zastopamo menih Jamgon Tenzin (edini slovenski menih tibetanske budistične tradicije, posvetitev je prejel od N.S. Dalajlame l. 2015; s slovenskim imenom Jon Jamnikar) in predsednik samostana dr. Mihael Kasaš (od N.E. Khenčen Lame Rinpočeja je prejel posvetitev v ngakpa – jogija l. 2018), in drugi.

Če bi nam bili pripravljeni pomagati pri naših načrtih, nas prosimo kontaktirajte:

dr. Mihael Kasaš: 040 619 739 ali rinchen@gesar.si

čas. Jamgon Tenzin: 040 272 688 ali jamgon@gesar.si

Naša spletna stran: https://www.gesar.si

Najlepša hvala za vsako pomoč!