Priklanjam se pred mojim Gurujem Samantabadro.
Tri stvari so pomembne.
Najprej močno verjamemo. To pomeni, da imamo veliko predanost do linije in Guruja. To je zelo pomembno.
Drugič, pomembno je imeti Bodičito, to je razmišljati in želeti, da vsa čuteča bitja dosežejo Veliko Osvoboditev.
Tretja pomembna stvar je delati prostracije, dajati daritve, zbirati zasluge ali delovati. Prostracije in praksa Vadžrasatve očistijo negativnosti. Skupaj z darovanji mandale in prakso Guru joge, te prakse so zelo pomembne. Če ne izvajamo prakse in teh dejavnosti, potem ne spremenimo svojega uma. Naša srca so lahko zelo dobra, vendar če ne delujemo, prakticiramo, potem se naš um ne spremeni kaj dosti.
Poskusiti moramo imeti miren um. Da bi to dosegli, ne mislite na preteklost, sedanjost ali prihodnost. Namesto tega si spočijte um.
Obstaja osem zavesti in pet čustev. Te se ne dotaknejo našega uma. Če se dotaknete zavesti očes, vidite barve. Če se dotaknete zavesti voha, potem lahko vohate itn. Če “razmišljate”, je to pogosto na negativen način. Namesto tega počivajte v naši prvobitni naravi, naravi našega uma. Ne razmišljajte o samsaričnih ali nirvaničnih stvareh. Le prepoznajte našo naravo.
Na primer, če opazujemo reko, voda teče naravno, nihče je ne potiska. To je enako kot prvobitni način izvajanja meditacije.  V prav tem trenutku je naš um, brez misli, kot velik prostor, ki je kot odprto srce. Nato vidite prvobitno praznino in prvobitno Luč. Je kot nebo, kot vesolje. Naš um je enak.
Ni preteklosti, sedanjosti ali prihodnosti, vendar veste, da ste to vi. Ni pogleda, dejavnosti, meditacije ali izpolnitve. Vse, kar vidimo, je Dharmadatu. Ni prihajanja ali odhajanja. Le Veliki Um Svobode.
Na primer, ptiček je v jajcu. Ko se jajce odpre, je svoboden. Enako velja za naš um. Potem ni ne samsare ne nirvane. Vidimo lahko vse, kot um Bude.
Ko se rodimo ali ko umremo, vse je kot prvobitni um, narava treh Kaj. Um je vedno blažen. Veliki mir je izpolnitev.
Več in več razumemo o minljivosti. Več in več razumemo o dragocenem človeškem življenju, in kako pomembno je, da smo zdaj skrbni s časom.
To pomeni, da nastopi izpolnitev, naravno pride na plan. To je velik praktikant!
V Sveti Darmi,  Khenčen Lama