Zelo pomembno je razumeti, kaj zares pomeni Dakini. Pomembno je srečati pravo Dakini, ker pomaga(jo) naši praksi, meditaciji, zagotovi(jo) zaščito, in nam pomaga(jo), da smo zdravi in da imamo dolgo življenje. Vse, česar si zaželimo, resnična Dakini nudi. “Prava Dakini” pomeni, da ima modrost, sočutje in resnično verjame v karmo in Tantro. Prava Dakini še posebej razume Tantro.
“Rig” pomeni razumevanje narave uma. “Ma” pomeni skrb, kot skrb matere, skrbijo za praktikanta. To pomeni Rigma. Dakini pomeni velika praktikantka. Ne pomeni samsaričnih stvari. Resnični Pogled Dakini je razumevanje narave pojavov. V meditaciji resnično spoštuje notranji um. Zares vidi, da je njen Mojster Buda. Njene Štiri Dejavnosti so vedno Darma in pomoč drugim čutečim bitjem. To pomeni, da ima prava Dakini velik um. Ne misli nase. Razume zunanjo, notranjo in skrivno naravo delovanja. Na primer, v sanjah gre prava Dakini k Budovstvu, v Deželo (mnogih) Dakini, k Dakini Budovstvu. Dakini vidi dobre in slabe stvari. Če vidi slabe stvari, jih na dober način spremeni. Če vidi dobre stvari, nima ega, in ne vidi stvari na slab način z vidika ega. Njena narava je odpovedovanje (ali odrekanje). Ima čist um. Nima rada samsare, vendar pomaga v samsari. Velik menih je enak. Resnična Dakini  ima Bodičito in izvaja Šest Paramit (Popolnosti). Ima čist pogled in vidi Guru Rinpočeja (Padmasambhavo). Ne gre za to, da ga zgolj vizualizira, ampak ga dejansko v umu vidi, ker ima čist pogled. Obstajajo različni pogledi: Mahajoge, Anujoge in Atijoge, in Dakini te dejavnosti razume, prav tako resnično naravo uma.
To je Dakini. Dakini pomeni ženski Buda. Darmakaja je Samantabadri, Samogakaja je Varahi Jogini, Nirmanakaja je Mandarava ali Ješe Tsogjal, inkarnacija v človeškem telesu. Njen telo je samsara, vendar njen um je velika Nirmanakaja. Vse to so Dakini.
Včasih v samsari ljudje ne razumejo, kdo je Dakini, vendar prava Dakini razume v svojem notranjem umu. To niso navadne osebe. (Same) pravijo, da so navadne ženske, vendar v resnici niso. Ravnajo na mnogo ravneh in pomagajo drugim ljudem, staršem, družini, skupnosti, državi, vsem. Izvajajo dejanja in molitve za vsa čuteča bitja. Kot bi bile 10 ljudi v eni osebi. To so posebne stvari. Preverite sami. To je poseben način, in Dakini mora posebej skrbeti za tradicijo Tantre.
Na primer, tradicija Tantre je kot Garuda, kot letenje po nebu. Garuda ima dve krili, s katerima leti. Če nimate dveh kril, ne morete leteti. Dake in Dakini so kot dve krili Garude. Ko začnete na tej poti, začnete kot navadna oseba. Nato greste po Zatočišče in prebudite Bodičito. Nato prakticirate Tantro in postanete jogi / jogini. Nato moški in ženske postanejo Dake in Dakini. To lahko dosežete v enem življenju. Veliko Rinpočejev in velikih praktikantov je šlo po tej poti v preteklih življenjih. Potem lahko v tem življenju izvajajo več aktivnosti in pomagajo čutečim bitjem. Jogiji in jogini to potrebujejo, sicer v tem življenju ne morejo leteti.
Notranja Prijaznost, Khenčen Lama