Samaja je zelo pomembna med učiteljem in učencem. Posebno je pomembna, če imate transmisijo (prenos), opolnomočenje in blagoslove od njega ali nje, od Guruja ali Dakini. Če gre za zares pravo linijo in resnično opolnomočenje, potem morate skrbeti za samajo. Prakticirate, meditirate, izvajate meditacijo Štirih Korenin. To je zelo pomembno.
Če ne izvajate meditacijo Štirih Korenin in imate prenos in opolnomočenje, potem nimate moči in niste praktikant. Prav tako, če je samaja prelomljena, to pomeni, da boste vi in vaš učitelj šli v pekel. Če je naredil napako učitelj, gre v pekel on. Če je ni storil, ne bo šel v pekel. Če ste naredili napako vi, boste šli v Vadžra pekel.
Vadžra pomeni zelo močna strela. Če ste dobri, izvajate meditacijo Štirih korenin, je to koristno in ne prelomite samaje, potem ste (kot) strela. Če ohranjate samajo, ste (kot) luč strele (ki vodi do) osvoboditve. Če prelomite samajo, boste šli v Vadžra pekel in postali boste Vadžra demon.
Vadžra demon je posledica prelomljene samaje. V tem primeru ste samo izkoristili vašega učitelja in se šli Darma posel. V pekel boste šli, če ne boste ohranili prenosa, opolnomočenja in prakso Štirih Korenin in ohranili samajo.
V vsake primeru je zelo pomembno, da v Tantri ohranjamo samajo zelo čisto. Če ste z Vzhoda ali Zahoda, ni pomembno, velja za vse ljudi. Če imate učitelja in prenos, ohranjajte samajo, saj je zelo pomembna.
Sam nisem nikoli prelomil samaje. Če učenec prelomi samajo, nimam izbire, to je njihova izbira. Kažem pravo pot, veliko pot z mnogo ravnmi. Če gre učenec po napačni poti, ne morem pomagati. Ne morem izbrati namesto učenca.
Buda Šakjamuni je rekel: “Pokažem vam svojo pot, vi pa mi sledite.” Če mu ne sledite in greste po drugi poti, sledite nebudistični poti, greste po politični ali poslovni poti ali ravnate na negativen način; po srednji poti ali po nepravi poti, potem ne sledite Budi Šakjamuniju.
Kakor koli, te stvari vam povem, ker je poseben dan. Spoštujte Darmo in svojega Guruja. Če ohranjate samajo, potem bo naslednje življenje zelo dobro. V Vadžrajani greste ali gor ali dol. Ne obstaja srednje poti stanja pri miru. Iz svojega sočutja vam povem, vsem mojim učencem, zato da boste skrbni. Vse dobro vsem. Samaja.
V Veliki Samaji, Khenčen Lama